חדשות

במחקר ישראלי הודגם שימוש במערכת קריספר לטיפול בסרטן

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת תל אביב מדגים לראשונה שימוש במערכת הקריספר לטיפול בגידולי סרטן המוח וסרטן השחלות - המערכת שפותחה מסוגלת לפגוע בדנ"א המאפשר לתאי הסרטן לשרוד

פרופ' דן פאר, סגן הנשיא למחקר ופיתוח וראש המעבדה לננו-רפואה בבית הספר למחקר ביו-רפואי וחקר הסרטן באונ' ת"א. "הננו-חלקיק מגיע לתאי ה-T של מערכת החיסון ומתכנת אותם מחדש לזהות את התאים הסרטניים"

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הוכיחו שמערכת הקריספר יעילה מאוד גם בטיפול בסרטן גרורתי. החוקרים פיתחו טכנולוגיה חדישה - מערכת הובלה של ננו-חלקיקים חדשים מבוססי שומן (CRISPR-LNPs), אשר מובילים את השליח הגנטי (רנ״א שליח) שמקודד לאנזים הקריספר Cas9 באופן ספציפי לתאי הסרטן ומשמידה אותו.

המחקר בוצע במעבדתו של פרופ' דן פאר, סגן הנשיא למחקר ופיתוח וראש המעבדה לננו-רפואה בבית הספר למחקר ביו-רפואי וחקר הסרטן ע"ש שמוניס, מהמרכז לננו-מדע וננוטכנולוגיה, והמרכז לחקר הביולוגיה של הסרטן באוניברסיטת תל אביב. תוצאות המחקר, שמומן על ידי הקרן הישראלית לחקר הסרטן (ICRF), מתפרסמות היום (א') בכתב העת היוקרתי Science Advances.

במסגרת המחקר, בהובלת ד״ר דניאל רוזנבלום והדוקטורנטית אנה גוטקין מאוניברסיטת תל אביב, וכדי לבדוק את היתכנות הטכנולוגיה לטיפול בסרטן, פרופ' פאר וצוותו בחרו בשניים מהגידולים הקטלניים ביותר: סרטן מוח מסוג גליובלסטומה וסרטן שחלות גרורתי.

גליובלסטומה הוא סרטן המוח האלים ביותר, כאשר רוב החולים ימותו מהמחלה בתוך 15 חודשים מזמן האבחון, ורק 3% יחיו כעבור חמש שנים. החוקרים הוכיחו שבאמצעות טיפול בודד עם ה-CRISPR-LNPs ניתן להכפיל את זמן החיים הממוצע ולשפר בכ-30% את השרידות של עכברי מודל עם גידולי גליובלסטומה.

סרטן השחלות הוא אחת מהסיבות המובילות לתמותה בקרב נשים והסרטן הקטלני ביותר של מערכת הרבייה הנקבית. רוב החולות בסרטן השחלות מאובחנות בשלבים מתקדמים של המחלה, כאשר המחלה כבר שולחת גרורות לכל הגוף. למרות ההתקדמות שנעשתה בשנים האחרונות, רק כשליש מהחולות ישרדו את המחלה הקשה. הטיפול ב-CRISPR-LNPs בעכברות מודל של סרטן שחלות גרורתי שיפר ב-80% את שרידותן של העכברות.

"זאת העבודה הראשונה בעולם שהוכיחה שאפשר להשתמש במערכת הקריספר לטיפול אפקטיבי בסרטן בחיה שלמה וביעילות גבוהה", אומר פרופ' פאר. "צריך להבין שזאת לא כימותרפיה, אין תופעות לוואי ואין סכנה להתפרצות מחודשת של התא הסרטני שעבר את הטיפול. המספריים המולקולריים של ה-Cas9 חתכו את הדנ"א של התא הסרטני, השביתו אותו והוא כבר לא מסוגל עוד להשתכפל".

פרופ' פאר הוסיף: "מערכת הקריספר, המסוגלת לזהות ולשנות כל מקטע גנטי, יצרה מהפכה ביכולת שלנו לפגוע, לתקן ואפילו להחליף גנים באופן מותאם אישית. אבל לעומת השימוש הנרחב בקריספר במחקר, השימוש הקליני עוד נמצא בחיתוליו שכן נדרשת מערכת הובלה נקודתית ובטוחה שתדע לפגוע אך ורק בתאי המטרה. מערכת ההובלה שפיתחנו מאפשרת לפגוע בדנ"א המאפשר לתאי הסרטן לשרוד. מדובר בטיפול חדשני לסוגי סרטן אגרסיביים, שאין להם טיפול יעיל כיום".

החוקרים מציינים שהמחקר החדש הוא ההדגמה הראשונה של שימוש במערכת הקריספר לטיפול בשני סרטנים אגרסיביים אלה, אבל הוא פותח הזדמנויות חדשות לטיפול גם בסוגי סרטן נוספים, במחלות גנטיות נדירות ובמחלות ויראליות כרוניות כמו מחלת האיידס. יצויין שטכנולוגיה דומה של mRNA משמשת לחיסוני קורונה על ידי "מודרנה" ו"פייזר".

"אנחנו רוצים להמשיך עכשיו לניסויים בסרטני דם, שהם מאוד מעניינים מבחינה גנטית, ובמחלות גנטיות כמו ניוון שרירים על שם דושן", אומר פרופ' פאר. "מן הסתם ייקח עוד זמן להביא את הטיפול החדש גם לבני אדם, אבל אנחנו אופטימיים. כל העולם הזה של תרופות מולקולריות המפעילות רנ"א שליח (שליחים גנטיים) נמצא בשיא פריחתו, וזאת לראיה שמרבית החיסונים לקורונה שעובדים עליהם כרגע מתבססים על העיקרון הזה.

"כשאנחנו דיברנו על טיפולי רנ"א שליח לפני 12 שנה, חשבו שזה מדע בדיוני. אני מאמין שבעתיד הקרוב נראה הרבה טיפולים מבוססי שליחים גנטיים למחלות גנטיות ולסרטן שבנויים על רפואה מותאמת אישית, ואנחנו כבר פועלים מול חברות וקרנות בינלאומיות באמצעות חברת רמות למסחור הטכנולוגיה של אוניברסיטת תל אביב כדי להביא את בשורת העריכה הגנומית לבני אדם".

המחקר נעשה בסיוע חוקרים נוספים מהמעבדה של פרופ' פאר יחד עם  ד״ר דינורה פרידמן-מורבינסקי מביה״ס לביוכימיה, ביופיזיקה ונוירוביולוגיה באוניברסיטת תל אביב, ד"ר צבי כהן, ראש היחידה לנוירוכירורגיה אונקולוגית בבית החולים שיבא, ד״ר מרק בהלקי וצוותו מחברת IDT באיווה, ארה״ב ופרופ׳ ג׳ודי ליברמן מבית החולים לילדים בבוסטון ואוניברסיטת הרווארד.

נושאים קשורים:  קריספר,  סרטן השחלות,  סרטן מוח,  פרופ' דן פאר,  אוניברסיטת תל אביב,  תרופה לסרטן,  ד״ר דניאל רוזנבלום,  מחקר ישראלי,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
23.11.2020, 20:30

סוף סוף הרפואה תהיה באמת כלי מדעי שפותר את הבעיה במקורה ולא אומנות קיקיונית של שאמאניזם ופלצבו

אנונימי/ת
23.11.2020, 20:37

הלוואי ...שיהיה כמה שיותר מהר ניסוי קליני בבני אדם..אני חולה בסרטן שחלות גרורתי.צעירה עם ילדים וכול כך רוצה לחיות..אין לי ריפוי והמענה והטיפול הוא רק כמוטרפיה נוראית..וזה לא מרפא..מקווה שאזכה לקבל טיפול ממה שפיתחתם ..אני לא יודעת אם אני אחיה עד שזה יגיע אלינו לטיפול..

אנונימי/ת
23.11.2020, 20:44

תקווה לטיפול סרטן שחלות הכי קטלני!!! כול הכבוד שלקחתם את סוג הסרטן הזה ולנסות לרפא נשים ובחורות שחלו ואין מרפא..
מאחלת שזה יקודם ויעבור לטיפול אמיתי ..זה יהיה נס רפואי!!!!

23.11.2020, 21:35

אנא התקדמו לעבר מחקר קליני, מיליוני חולים מחכים. סרטן הלבלב- גם הוא קטלני. כדאי לבדוק עם pancan, הם עשויים לתת לכם גרנט ולזרז את ההגעה לקליני- יש להם תכנית יעודית לכך...

אנונימי/ת
25.11.2020, 09:40

צריך משנה זהירות בביצוע הנדסה גנטית בתוך גוף האדם.
הרי השינוי הגנטי שמתרחש בתאים בתוך גוף אדם לא יקרה רק בתאי הסרטן , מה יקרה בתאים אחרים ?