חדשות

כיצד תיראה הרפואה הדחופה בישראל בשנים הבאות?

בכנס מקצועי בנושא שהתקיים ב"הדסה עין כרם" נסקרו היבטים מהתחום תוך השוואה עם הדגם האוסטרלי במרכז לרפואה דחופה במלבורן אוסטרליה, מהמתקדמים בעולם בפעילות זו

ד"ר יעקב אסף, מנהל המחלקה לרפואה דחופה ב"הדסה עין כרם" בכנס. "דרושים רופאים בעלי ידע רחב ומיומנות לבצע פעולות דחופות". צילום: אבי חיון

עשרות רופאים ישראלים, מומחים בתחום הרפואה הדחופה וכן מנהלי בתי חולים מרחבי הארץ השתתפו בשבוע שעבר בכנס מקצועי מיוחד שאירח המרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים ושבו נסקרו היבטים שונים של התחום תוך השוואה עם הדגם האוסטרלי. כן נדונו בכנס סוגיות מהותיות מנסיונם של מרכזים רפואיים במדינות שונות.

בכנס התארח הרופא האוסטרלי פרופ' ג'ורג' ברייטברג, מומחה בטוקסיקולוגיה והמנהל האסטרטגי והאחראי על שיפור ואיכות הטיפול במרכז לרפואה דחופה במלבורן אוסטרליה. את הכנס ארגנו ד"ר קובי (יעקב) אסף, מנהל המחלקה לרפואה דחופה ב"הדסה עין כרם" ועמיתו למחלקה ד"ר אחמד נעמה.

ד"ר אסף: "מטרת הכנס, שהוא ללא כל ספק רלבנטי בעת הזאת לישראל, היתה לחזק את הקשרים הלימודיים והמדעיים עם המרכז המתמחה ברפואה דחופה באוסטרליה, שהוא מהמתקדמים בעולם ובעל ניסיון רב שנים בפעילות בנושא זה. בישראל, מומחיות ברפואה דחופה נחשבת לחדשה יחסית והוכרה בארץ כמקצוע בפני עצמו רק בשנת 1999 כאשר ההתמחות הראשונה בו החלה בשנת 2003. בארה"ב, למשל, המקצוע מוכר משנות ה-70 ונצבר בו ידע וניסיון רב.

"הרעיון העומד בבסיס הצורך בהתמקצעות ברפואה דחופה נולד מתוך הכרה שדרושים לשם כך רופאים בעלי ידע רחב ומיומנות לבצע פעולות דחופות שונות על מנת שיוכלו לטפל בספקטרום רחב של מטופלים המגיעים במצבי פגיעות שונות למחלקות לרפואה דחופה".

לדברי ד"ר אסף, הגישה של הרופא במקצוע הזה היא יותר כוללנית. "הרופא המתמחה ברפואה דחופה פוגש את המטופל ומבצע הערכה ראשונית לגבי מצבו בהתאם לתלונותיו ולממצאים ראשוניים שעולים מתוך בדיקה שנערכת לו. בהמשך הרופא המומחה מנתב את המטופל לבדיקות הספציפיות המתאימות כדי להגיע לאבחנה היותר מדויקת ובמהירות המירבית וכך לטפל בבעיות דחופות המאיימות לדרדר את מצב החולה או אף מאיימות על חייו".

בכנס השתתפו עוד: פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, שסיפר על עתיד הרפואה הדחופה בישראל ועל היערכות המשרד לשיפור במחלקות לרפואה דחופה; פרופ' מיכאל דרשר, מנהל המלר"ד ב"בילינסון", המשמש כיו"ר האיגוד הישראלי לרפואה דחופה של הר"י, שסקר את הנעשה בתחום בישראל וצפי לשנים הקרובות.

במושב מיוחד הציגו מנהלי מחלקות לרפואה דחופה את התמורות והשינויים הצפויים במודל הטיפול ברפואה דחופה בישראל. בדיון זה נטלו חלק פרופ' אסף, פרופ' פנחס הלפרין מהמרכז הרפואי תל אביב-איכילוב, פרופ' יחזקאל ויסמן ממרכז שניידר לרפואת ילדים, ד"ר מרגלית ששון מבית החולים אסותא-אשדוד וד"ר משה שריסט מהמרכז הרפואי שמיר-אסף הרופא.

ד"ר ינון בודה, סגן מנהל "הדסה עין כרם", פרופ' חיים ביטרמן מנכ"ל בית החולים באשדוד וד"ר אפרת ברון הר לב, מנהלת "בילינסון", סקרו את התנהלות המחלקות לרפואה דחופה בבתי החולים שלהם  מנקודת המבט של ההנהלות והתייחסו לאספקטים תקציביים, לתשתיות, אתגרים וכן להצלחות.

ד"ר אחמד נעמה, ד"ר סער חשביה, מנהל היחידה לרפואה דחופה לילדים ב"הדסה עין כרם" וד"ר שריסט מבית החולים שמיר-אסף הרופא שעברו השתלמות במרכזים לרפואה דחופה באוסטרליה, סיפרו על התובנות מתקופת ההשתלמות וכיצד ניתן ליישם אותן במחלקות לרפואה דחופה בארץ.

ד"ר אסף סיכם: "אני גאה ברפואה בארץ, היא מהמתקדמות והמובילות בעולם וכך גם תחום הרפואה הדחופה. חולים הסובלים ממצבים קריטיים כמו שבץ מוחי, התקפי לב ומצבי חירום הקשורים בכלי דם ראשיים, נפגעי טראומה ואחרים, מטופלים אצלנו במהירות רבה וביעילות על פי הסטנדרטים המקובלים במחלקות המתקדמות בעולם. מובן שתמיד יש מה ללמוד, להתפתח ולשפר. ברמה הלאומית, יש צורך לטפח את ההיבטים האקדמיים ולהשקיע הרבה כסף במחלקות לרפואה דחופה במיוחד כדי לשפר את התשתיות ולטפל במצוקת התקנים ברפואה וגם בסיעוד, כך שאפשר יהיה להתמודד עם העומסים הרבים ועם השחיקה שבמקצוע התובעני".

נושאים קשורים:  רפואה דחופה,  כנס,  ד"ר קובי אסף,  ד"ר אחמד נעמה,  פרופ' איתמר גרוטו,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות