חדשות

משרדי האוצר והבריאות מגבשים מסגרת תקציב זמני לוועדת סל התרופות

חשש כי ועדת סל התרופות לא תוכל לסיים את דיוניה בזמן | ארגוני הרופאים: "הקפאת תקציב סל התרופות ומצב זה של אי ודאות מקשה על עבודת הוועדה ומעמידה בסיכון בריאותי חולים רבים"

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ושר האוצר משה כחלון בפתיחת דיוני ועדת הסל לשנת 2020. צילום: משרד הבריאות

משרדי האוצר והבריאות מגבשים מסגרת תקציב עבור ועדת סל שירות הבריאות ("סל התרופות") והיא תוצג לחבריה לפני שזו תחל בדיוני "שלבי התיעדוף", השלבים האחרונים שהוועדה מקיימת ושבהם היא מדרגת את התרופות המומלצות על ידה לקראת הכנת מסמך ההמלצות שבו ייקבע אילו תרופות חדשות יוכללו בסל בשנה הקרובה.

ביום א' תתכנס ועדת הסל בראשות מנכ"ל "הדסה", פרופ' זאב רוטשטיין, לדיון מעשי ראשון לאחר שמאות הבקשות שהוגשו לה עברו את "שלב המיפוי". הישיבה תוקדש לדירוג תרופות וטכנולוגיות לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מחלות מטבוליות, מחלות זיהומיות ורפואת עיניים.

אתמול (ג') גם נעשתה פנייה דחופה ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וליו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, בבקשה לכנס דיון חירום דחוף בנושאים שונים הנוגעים למערכת הבריאות, לרבות בבעיית תקציב ועדת הסל לשנת 2020 שכרגע איננו ידוע.

הכינוס נדרש "נוכח הנושאים שאינם סובלים דיחוי בשל הסכנה לפגיעה הקשה בחולים", נאמר בפנייה. על הבקשה חתמו "פורום 5 מיליארד לבריאות", הפורום הציבורי שבו מיוצגים יותר מ-60 ארגונים, ביניהם ארגוני הרופאים, הסתדרות האחיות והאחים ונוספים. בין החותמים על הפנייה גם יו"ר ארגון רופאי המדינה (אר"מ) ומ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר זאב פלדמן. "הקפאת תקציב סל התרופות", נאמר בפנייה, "הביאה למצב לא הגיוני שבו תקציב הסל לא מעוגן בחוק. מצב זה של אי ודאות מקשה על עבודת הוועדה ומעמיד בסיכון בריאותי חולים רבים".

בדיווח הבוקר ב"ידיעות אחרונות" נמסר כי עקב אי הוודאות בדבר התקציב העומד השנה לרשות הוועדה ייתכן שהיא לא תוכל לסיים את דיוניה עד סוף דצמבר, כפי שנהגה בשנים קודמות, מה שיגרום לכך שמועד תחילת קבלתן של התרופות החדשות שהוכללו בסל עבור חולים שונים עלול גם הוא להידחות בכמה שבועות ואולי אף חודשים. בשנים קודמות, הוועדה הגישה את המלצותיה לממשלה ב-31 בדצמבר והחולים יכלו אז לקבל אותן מקופות החולים ימים מעטים בלבד לאחר מועד זה.

בעת השקת עבודת ועדת הסל הנוכחית, בספטמבר, לא נמסר מה יהיה גובה התקציב העומד לרשותה. בשלוש השנים האחרונות (2019-2017) עמד התקציב על 500 מיליון שקל בכל שנה. בשלוש השנים שקדמו לכך היה 300 מיליון שקל בלבד.

לפני הבחירות האחרונות התחייבו מי שהיו אז שר האוצר משה כחלון וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן, שמסגרת התקציב לא תיפול מ-500 מיליון שקל. רוב המומחים סבורים שהתקציב המינימלי הנדרש כיום הוא לפחות 750 מיליון שקל לצד קביעת נוסחה שתגדיל את הסכום הזה מדי שנה בשיעור מסוים ובאופן אוטומטי והנוסחה תעוגן בחוק מדינה מחייב.

יו"ר ועדת סל שירותי הבריאות, פרופ' רוטשטיין, שב וקרא לנציגי קופות החולים ו"שותפים אחרים בוועדה" לשתף פעולה בדיונים הקרובים. הוא גם סבור שיש להציע לציבור להסכים להגדלת ההשתתפות העצמית בעלויות התרופות, בתמורה להרחבה נוספת במספר הטיפולים, התרופות והטכנולוגיות שיכללו בסל החדש.

נושאים קשורים:  סל תרופות,  תקציב סל התרופות,  סל שירותי הבריאות,  פרופ' זאב רוטשטיין,  ד''ר זאב פלדמן,  חדשות,  משרד האוצר
תגובות
23.10.2019, 19:30

בוועדת הסל של 2009 העלה היו"ר פרופ' מנחם פיינרו לדיון אפשרות של ביטול או צמצום ההשתתפות העצמית. כיום פרופ' רוטשטיין, העומד בראש בית חולים שבו החל השר"פ בארץ, מציע בדיוק את ההפך. וועדת הסל נועדה לתת תשובה בעיקר לאילו מבין המטופלים שאין להם ותפקיד חבריה לדאוג לאדם ולא למערכת.

אנונימי/ת
24.10.2019, 13:05

צודק! מצטרף לדעתך. MD

אנונימי/ת
24.10.2019, 11:09

מישהו עדיין מאמין למגן הפדופילית?
מי מאמין להבטחות כחלון אחרי תעלוליו עם הגז?