דעות

התכנית אושרה, התרומה הנדיבה ניתנה - מי יתנגד לעוד בית ספר לרפואה באריאל?

לא רק הסטודנטים שילמדו רפואה באוניברסיטה ייהנו מהקמת בית הספר. גם לאוכלוסיה הפלסטינית בשומרון תהיה גישה למתקנים הרפואיים הקשורים אליו

28.08.2018, 11:49
המיליארדר שלדון אדלסון בטקס הנחת אבן פינה לפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל (צילום: לע"מ)

כל הישראלים, יהודים כערבים, היו צריכים להריע בשמחה לנוכח הידיעות על הפתיחה העתידית של בית ספר לרפואה באוניברסיטת אריאל שבשומרון, בנוסף לחמשת בתי הספר הקיימים — באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת תל אביב, בטכניון, באוניברסיטת בן־גוריון ובבר־אילן. לבתי ספר אלה מתקבלים כ–750 סטודנטים מדי שנה, בעוד שבכל שנה כ–600 פונים, מרביתם בעלי כישורים גבוהים, נדחים ולומדים בחו"ל על חשבון הוריהם. חלקם לא חוזרים לארץ.

שישה מכל עשרה רופאים ישראלים למדו מחוץ למדינה, תופעה שאינה קיימת בשום מדינה מתקדמת. בית הספר החדש לרפואה באריאל יאפשר לעוד כמאה סטודנטים ישראלים, יהודים וערבים, ללמוד רפואה בישראל.

מה נדרש כדי להקים בית ספר נוסף לרפואה בישראל? מוסד אקדמי ערוך ומוכן, אקדמית ומינהלית, לאתגר, והרבה כסף. מבין שתי האוניברסיטאות הקיימות שבהן לא פועל בית ספר לרפואה — אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת אריאל — זו שבאריאל היתה ערוכה ולהוטה לאתגר. למזלה של ישראל, שני תורמים, הנוהגים לתרום כסף רב למטרות ישראליות ויהודיות, שלדון ומירי אדלסון, הביעו נכונות להעניק תמיכה משמעותית לבית ספר לרפואה באוניברסיטת אריאל. מי יתנגד?

להפתעתי גיליתי בגיליון יום שישי האחרון של "הארץ", שיש מתנגדים. שני מתנגדים במועצה להשכלה גבוהה, למשל, שהצביעה בעד ההחלטה להקים את בית הספר לרפואה, סברו שההחלטה היתה חפוזה מדי ושההיבטים היישומיים שלה לא נבחנו די. ובאמת, למה למהר? שהורי הסטודנטים ישלמו תמורת לימודי ילדיהם בחו"ל בעת שהסוגיות הללו נבחנות.

אבל מה יש עוד לבחון? ועדה של בעלי מקצוע מוערכים מתחום הרפואה בראשות פרופ' ארנון אפק, משנה למנהל של המרכז הרפואי שיבא, בדקה בפרוטרוט את התוכניות להקמת בית הספר, והעניקה את אישורה. ולא פחות חשוב — התמיכה הכספית שהעניקו לאוניברסיטה האדלסונים. התוכנית גם זכתה לתמיכת שר החינוך, נפתלי בנט, וסגן שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן. פרופ' שי אשכנזי מהמרכז הרפואי שניידר יעמוד בראש בית הספר לרפואה. מדוע, אם כן, לא לצאת לדרך? כך גם החליטה המועצה להשכלה גבוהה.

ייתכן שחלק מההתנגדויות לפתיחת בית ספר לרפואה באריאל מבוססות על מיקומו מעבר לקו שביתת הנשק של 1949 עם ירדן, שביתת נשק שהושגה בעקבות התקפת ירדן על ישראל במאי 1948 וכיבוש יהודה ושומרון על ידי צבא ירדן. התנגדויות כאלה הושמעו במשך השנים כשהאוניברסיטה באריאל היתה עדיין מכללה, וכאשר שודרגה לדרגת אוניברסיטה על ידי המועצה להשכלה גבוהה בתקופת כהונתו של גדעון סער כשר החינוך בממשלת נתניהו הקודמת.

למעשה, לא רק הסטודנטים שילמדו רפואה באוניברסיטה ייהנו מהקמת בית הספר. גם לאוכלוסייה הפלסטינית בשומרון תהיה גישה למתקנים הרפואיים הקשורים אליו. פלסטינים בשומרון שיזדקקו לטיפול רפואי יוכלו לקבל אותו קרוב יותר לבית. כך יוכל בית הספר לרפואה לתרום משמעותית ליחסי הישראלים והפלסטינים. יש לראות זאת כהתפתחות חיובית, ללא קשר לדעה פוליטית.

(צילום פורטרט: מרים אלסטר/ פלאש 90. המאמר פורסם לראשונה ב-27.8.18 ב"הארץ")

נושאים קשורים:  משה ארנס,  אוניברסיטת אריאל,  הפקולטה לרפואה באריאל,  שלדון ומירי אדלסון,  בית ספר לרפואה באוניברסיטת אריאל,  חדשות,  דעות
תגובות
אנונימי/ת
28.08.2018, 19:44

מעבר לטיעון של המיקום שהיא סיבה מספיקה להנתגדות , ישראל היא לא מדינה מתקדמת , מדינה שמערכת הבריאות שלה מבוססת על שנורר ותרומות אינה יכולה להיחשב מתקדמת , שישה מתוך 10 לומדים בחול ו 9 מ 10 השלימו או התמחו בחו"ל זה המצב רבותיי. אבל הר"י המחורבנת שמה רגליים בכניסה של הרופאים שלומדים בחול כי הם פחות טובים.
ועכשיו לטיעון האמיתי למה להתנגד, לא מספיק מבנה ערוך מנהלת וגוף שלהוט לסחוט כסף מסטודנטים , בית ספר לרפואה צריך מתקן להכשיר בו את הרופאים כיום כבר היום אין מקום להכשיר ואין תקנים לתת ללמוד למי שכבר לומד , אז לפני שפותחים עוד בית ספר תתעסקו עם הפקק האמיתי ההכשרה המעשית . זה צוואר הבקבוק בלימודי הרפואה.

אנונימי/ת
28.08.2018, 21:05

כל אמריקאי שלא התקבל לרפואה בארצו ,

מתקבל בישראל בגלל כספו , ובלי לעמוד בקריטריונים של תוצאת פסיכומטרי.

אז בגלל כספם , להם יש מקום להכשרה?

מה עם מיטב בנינו לא מעט ממיטב לוחמינו

שמיצו זמנם בשירות צבאי , ואין להם יותר שנים מיותרות , להתקבל עם פסיכומטרי לאחר מבחנים חוזרים ונשנים.

זו הסיבהמ

אנונימי/ת
28.08.2018, 22:25

זו לא סיבה מספקת, כי האמריקאים אינם מתמחים כאן. ואם זה הטיעון שלך, אתה צריך לתמוך בהרחבת הפקולטות על חשבון האמריקאים, ולא להקמת פקולטה נוספת

30.08.2018, 09:11

צודקים לגמרה!

אנונימי/ת
28.08.2018, 22:27

מי יתנגד?
אני!

29.08.2018, 08:23

לכל העוסקים ברפואה ידוע שכל פעם מוסיפים 1000 תקנים של רופאים , אני עוסק ברפאה בארץ החל מ 1976 דבר לא השתנה . מה שכן השתנה הוא :אין עליית רופאים מסיבית. אני כמו עוד אלפי רופאים למדתי בחו"ל. ואפשר לנצל את ההורים היהודים שמשלמים הון על לימודי ילדיהם בחו"ל . למה לחשוב ולתכנן את נושא הרפואה ,יש אפשרות קלה לא לחשוב וקחת משכורות עתק ולהעליב את הרופאים. גם משכורות הרעב לרופאים שעובדים בבתי החולים. הגיע זמן שהרופאים בבתי החולים ישבתו עד שהאנשים שלא חושבים יצטרכו לחשוב.
יש לבטל את ההעדפה של השרים ומקורביהם בקבלתם לבדיקות ואשפוז.

אנונימי/ת
29.08.2018, 20:06

מספר סיבות למה לא :
1. איכות הרפואה הנמוכה בארץ, יחסית למדינות מערביות, לא נובעת מחוסר רופאים.
2. הסיבה להקמת בי"ס נוסף לרפואה באריאל היא פוליטית. המכללה הזו לא הוכיחה את עצמה מספיק. נותר רק לקוות שההתנהלות לא תהיה פוליטית, על כל המשתמע.
3. רמת הרופאים תרד אי אפשר לשמור על רמת רופאים גבוהה כאשר יש בית ספר אחד לרפואה (לדוגמא) או כאשר יש חמישה. יש קשר הדוק בין הדברים.
איפה הרופאים יוכשרו? האם נתנו את הדעת על כך או שמיהרו לשנורר מהמליארדר.

אנונימי/ת
29.08.2018, 21:39

מכללת זבל
תרומה קטנה
אישורים מפוקפקים הותת בראשות פרופסורית דוסים עבד נרצע של המתנחבל מרעננה החולה בסגמת ממאירה
ארנס-שהביא עלינו את בן ניצאי היורד והטרללה שלו-זקנתך אינה מביישת את צעירותך הפשיסטית טרוריסטית

31.08.2018, 09:54

שוב דלגת על תרופות הלילה ?

אנונימי/ת
29.08.2018, 21:43

מערכת הרפואה בקריסה ולא רק בגללי מחסור ברופאים אלא בעיקר בשל יבוש תקציבי. ללא מחלקות נוספות וללא בתי חולים נוספים הרפואה בארץ תמשיך לשקוע עד סיכון חיים ממשי.

אני לא מכיר שדות קלינים פנויים. שהמחלקות עמוסות אין מי שילמד, לכן פתיחת בית ספר לרפואה חדש על תשתית קיימת ללא הגדלת תקנים היא רמאות אקדמית ואינטלקטואלית. לכן אשמח שיתפרסם איפה התלמידים האלו ילמדו ומי יהיו המורים שלהם.

המערכת הרפואית בישראל שמסכימה כל פעם לתוספת תפקידים ללא הגדלת תקציבים פשוט מביאה לקריסת המערכת..

לכול האנונימוסים שלום.
עד מתי תפחדו מצלכם. הרי מה שאתם כותבים אתם גם מאמינים בו. ואם אינכם מאמינים יותר טוב שלא תכתבו.
לגבי מיקום האוניברסיטה זאת החלטה פוליטית, שאינה קשורה לשיקול דעת או הגיון ולכן לא אתלכלך בה. בפוליטיקה לא נעסוק.
אז החליטו להקים בי"ס לרפואה. יפה כי יש מחסור ברופאים. אבל היכן יתורגלו אותם סטודנטים ? היכן יפגשו את החולים ? היכן יחשפו למיון באריאל, היכן יחשפו לחדרי ניתוח או חדרי לידה או אפילו סתם סבב בפנימית או בילדים ? מי יהיו המתרגלים שלהם ? היכן ילמדו הסטולוגיה או יעשו דיסקציות? מי יהיו המורים שלהם ? האם פרופ' אשכנזי, רופא משכמו ומעלה, יעזוב את מחלקתו בשניידר ? או אולי כול הסגל יהיה על בסיס קפצנים -קופץ למספר שעות ובזאת סיים תפקידו. לא כך נראת רפואה.
יש ללמוד מהניסיון - כבר היום בבתי החולים לא ניתן להוסיף עוד קבוצות סטודנטים לסבבים. אז איך ישבצו את הסטודנטים מאריאל ? ואם כול אחד מהסטודנטים יצטרך למצוא לעצמו מקום להתנסות . ומי שלא ימצא ? שלא לדבר שאז אין מחזור ואין כיתה כי כול אחד דואג רק לעצמו. מהיכן הידע - ראו את בנות הסיעוד המשלימות לתארים. הן נודדות ומחפשות מקום להתנסות. זה כנראה מה שיקרה גם באריאל לסטודנטים לרפואה.
יש סטודנטים זרים שלומדים בישראל. הם משלמים עשרות אלפי דולרים לשנה עבור הזכות ללמוד בישראל. אם יוציאו אותם מהמערכת מאות מקומות לסטודנטים יתפנו בארץ וזה יאפשר, ללא בעיות מקום, להוסיף עוד כ 200 סטודנטים ישראליים בכול שנה
אני סיימתי רפואה בחו"ל. בני סיים רפואה בחו"ל. אלפי סטודנטים סיימו רפואה, עברו הבחינה והם עובדים ומתמחים בישראל. אותם סטודנטים מחו"ל שהופכים לרופאים בישראל הם ההצלה של המדינה. אחרת לא הייתה בישראל מערכת בריאות כלל. לכן, מחוסר ברירה, יש לעודד בשלב זה את הצעירים לנסוע וללמוד בחו"ל ובסוף לחזור ולחיות פה. זאת ההצלה של מדינתנו. האם נבדק כמה מאותם בוגרי לו"ל משרתים במילואים הרופאים - כולם. וכמה מהסטודנטים הזרים עובדים או משרתים במילואים ? אפס.
אז ניתנה תרומה לאריאל ? שוב החלטה פוליטית בתקופה שלא ברור מה יהיה. אז חבל, באמת חבל, שאת הכסף לא תרמו לאותן אוניברסיטאות שיש בהן סטודנטים זרים, ישלחו אותם לדרכם והכסף ישמש לאותן האוניברסיטאות להכשיר רופאים ישראלים פה בארצנו.
ולמה מאוד משה ארנס - לפני צעקות השמחה על פתיחת אוניברסיטה באריאל, נסה לברר מה באמת דרוש כדי להכשיר רופא. ואז אולי תבין שליד בית ספר לרפואה צריך גם בי"ח. לפחות אחד, אולי יותר. ואם תחפוץ, לשירותך אני בכול עת.

01.09.2018, 13:20

שלום לכל האנונימיים (8 מתוך 11 תגובות) מוגי הלב רוחשי המדון והשנאה העצמית. ההיסטוריה של העם היהודי רצופה באנשים בעלי חזון ומעוף שראו את המטרה ואז קבעו את הדרך. גם במאה הקודמת רבים הטילו ספק ביכולתנו להקים מדינה וראו איפוא אנו כיום. הרפואה הישראלית שנמצאת בשורה הראשונה בעולם יכולה להתגאות בתוחלת חיים גבוהה של תושביה, בתמותת תינוקות נמוכה ויכולת האזרח הפשוט לקבל מזור וטיפול מקצועי לכל תחלואיו. כל זאת בזכות אנשים שלא היססו , אלא עשו. העיר אריאל, עיר ירוקה ונעימה מאד התברכה באוניברסיטה צעירה שכבר העמידה בוגרים וכבר פרסמה מחקרים ואני בטוח שעוד היד נטויה. הוספת פקולטה לרפואה היא עוד נדבך חשוב לביסוס האוניברסיטה והעיר . לגבי הטוענים היכן יתרגלו הסטודנטים. ובכן, אין קשר בין המיקום הגיאוגרפי של הפקולטה לבין הלימוד הפרקטי. אני מלמד כיום בפתח תקוה סטודנטים מהאוניברסיטה העברית בירושליים וכן סטודנטים מהפקולטה בצפת. אין סיבה שזה לא יקרה עם הסטודנטים מאריאל. אם בכל זאת יווצר מחסור, זה יהווה טריגר להקמת בית חולים נוסף באריאל וכו' וכו' . לכן בעבורי הקמת הפקולטה באוניברסיטת אריאל היא יום חג ומהווה ציון דרך נוסף בשיפור והאדרה של הרפואה בישראל.

ליוסף אברבנאל
הלוואי ואתה צודק ואני הטועה.

אנונימי/ת
02.09.2018, 05:12

אייליג, התשובה טמונה במספרים. בשנים האחרונות הפקולטה בירושלים הגדילה במידה ניכרת את מספר הסטודנטים והיחס בין מספר השדות הקליניים בבתי החולים המסונפים לבין מספר הסטודנטים בפקולטה הוא הנמוך ביותר בארץ. המהלך הזה, למיטב ידיעתי, הצליח, לא נרשמה שום פגיעה בחולים או ירידה באיכות הסטודנטים. כלומר, המצב כיום הוא שמציון תצא תורה, ובעצם אין יותר צידוקים רלוונטיים לשאר הפקולטות ובתי החולים המסונפים מהגדלה ניכרת של מספר הסטודנטים בשנים הקליניות.

מעבר לכך, כפי שאתה בוודאי יודע, אריאל נמצאת "חמש דקות מכפר סבא", ובכפר סבא כידוע יש בית חולים לא קטן.

נשארנו רק עם שיקולים גילדאיים לא רלוונטיים: כידוע גילדות רופאים בכל רחבי העולם משקיעות חלק ניכר ממאמציהן ומשאביהן, ובהצלחה לא מבוטלת, בוויסות מספר הרופאים במדינה מתוך מטרה מוצהרת למקסם את עודף הביקוש לשירותי רפואה במדינה וכפועל יוצא מכך את כוח המיקוח של הגילדה מול הציבור והמדינה במטרה למקסם את תנאי השכר והעבודה של חברי הגילדה.

הנה בדיוק כולנו היינו עדים לתופעה דומה שהתרחשה השנה בקרב עורכי הדין, כשלשכת עורכי הדין הכשילה בכוונת מכוון את רוב הנבחנים בבחינות הלשכה עד כדי כך ששופט העליון יצחק אמית אמר שהוא משוכנע שרוב עורכי הדין הפעילים לא מסוגלים לעבור את הבחינה. וזאת לאחר מהלך קודם להארכת תקופת ההתמחות, גם הוא משיקולים גילדאיים דומים.

ברפואה, לעומת זאת, התופעה הזאת קיימת הרבה שנים והיא סוג של נורמה שכולנו רגילים אליה וכמעט שלא שמים אליה לב. כמו שצוטטה פעם נוירוכירורגית כאומרת שהיא והקולגות שלה שמחברים את בחינות ההתמחות בנוירוכירורגיה מודעים היטב לכך שהם מנסחים שאלות שהם בעצמם לא מסוגלים להשיב עליהן.

ואת כל זאת טרחתי וכתבתי כי אתה, אייליג, כידוע בכיר בגילדה, אז לא עולה לרגע בדעתי שאתה לא מודע היטב לכל השיקולים האלה והם לא אלה שמנחים את עמדתך בנושא.

אנונימי/ת
02.09.2018, 14:46

העניין הוא לא רק שדות קליניים אלא תקני התמחות.
האם תקני ההתמחות גדלו בהתאמה לכמות מסיימי לימודי רפואה בארץ והלומדים בחו"ל?
אין שום משמעות ל MD ללא התמחות.
מה יעשו כל מסיימי הלימודים שאין להם היכן להתמחות?

אנונימי/ת
03.09.2018, 00:41

א. כידוע יש עודף גדול של תקני התמחות במשפחה ופנימית.
ב. מי שטוען ש-"אין שום משמעות ל MD ללא התמחות" מוזמן להעיף מבט בלוחות הדרושים כאן באתר ולהתבדות. יש ביקוש גדול לרופאים כלליים ותחומיים בקופות החולים, בחברות השירותים, במוסדות ואפילו בבתי החולים (יש לזה קשר כידוע לעודף תקני ההתמחות בפנימית). מערכת הבריאות הישראלית סובלת כיום ממצב קשה של "התמחות יתר" ועירוי דחוף של רופאים כלליים ותחומיים יעשה לה רק טוב.

אנונימי/ת
03.09.2018, 09:45

יש עוד התמחויות בנוסף לפנימית ומשפחה, ולפחות במקום בו אני נמצא אין שום תקן ריק גם לפנימית.
אף אחד לא הולך ללמוד רפואה בשביל להיות רופא כללי. וסתם לידיעה, יש מדינות (למשל גרמניה) שלפני סיום ההתמחות אתה בכלל לא מקבל את התואר.
מעניין אם אתה מעדיף ללכת לרופא כללי שלא מוצא תקן להתמחות כאשר אתה חולה

אנונימי/ת
05.09.2018, 15:00

באמת למה להתנגד להקמה של עוד פקולטה לרפואה? כבוד שר הביטחון בדימוס מתממם, למרות היותו איש אקדמיה איננו יודע מדוע בית הספר לרפואה באריאל איננו מוכן להוראה. להוראת רפואה ישנם שני חלקים1. פרה קליני 2. קליני. הרמה הפרה קלינית של מדעי החיים באוניברסיטת אריאל שנויה במחלוקת, על איכותה יש מסתייגים רבים. אולם לבית הספר החדש אין שדה פעולה קליני שכידוע הינו חשוב ביותר להוראת הרפואה והחינוך שיש להקנות לרופאים חדשים . מדינת ישראל לא השקיעה במשך שנים בהגדלת מספר מיטות האישפוז , בהגדלת הצוות הרפואי , בהגדלת הצוות האקדמי שמלמד רפואה. המחלקות המלמדות רפואה בכל בתי הספר קורסות תחת נטל העבודה הקלינית היום יומית בנוסף על העומס של ההוראה. תוספת 50 מליון שקל שמשפחת אידלסון תורמת איננה מכסה ולו חלק קטן שיש להשקיע בהקמת בית הספר ובמיוחד המחלקות הקליניות וסגל הרפואי הדרוש. נכון שמדינת ישראל זקוקה לתוספת רופאים, בין 100-200לשנה. אולם לצורך תוספת זו אין צורך בהקמת בית ספר חדש לרפואה. קחו את הכסף הזה שעומד להיות מושקע באוניברסיטת אריאל חלקו אותו לחמשת בתי הספר הקיימים וכל אחד מהם יוסיף 20 סטודנטים בכל מחזור והרי לכם 100 סטודנטים חדשים לרפואה. בקלות ניתן להחזיר ארצה 100 סטודנטים שלמדו עד השנה הרביעית באוניברסיטאות בחו"לולצרפם בתי הספר הקיימים. עשו זאת בעבר פרופ אנדרה דה פריז ז"ל ופרופ שיבא ז"ל בהצלחה יתרה. לפרופ' ארנס הנכבד יש לומר, אנא דבר ביושרה , ההחלטה להקמת בית הספר לרפואה באריאל הינה החלטה פוליטית !!! ולכן יש להתנגד לה כי בגלל החלטה כזו יתבזבז הון תועפות שעשוי לתת פתרון יותר יעיל לצרכי המדינה.