חדשות

הופסק ניסוי קליני בנשים הרות בהולנד לאחר ש-11 תינוקות מתו בלידה

הנשים שטופלו בתרופה סילדנפיל נטלו חלק בניסוי קליני בינלאומי שמטרתו היתה להעריך את הבטיחות והיעילות של התרופה על עוברים עם פיגור גדילה

הריון (אילוסטרציה)
הריון (אילוסטרציה)

מחקר קליני שנעשה בהולנד הופסק מאחר שהתרופה שנוסתה גרמה למותם של 11 תינוקות עקב מחלת ריאות. בניסוי, טופלו הנשים בתרופה sildenafil (מולקולה שנמצאת בתרופה ויאגרה) בעת ההריון. על הפסקת הניסוי ונסיבותיה הודיע בתחילת השבוע המרכז הרפואי-אוניברסיטאי באמסטרדם (להודעה המלאה).

קבוצת הנשים שטופלו בתרופה הזאת נטלו חלק בניסוי קליני שמטרתו היתה להעריך את הבטיחות והיעילות של התרופה על עוברים כאשר בבדיקות המעקב התברר שהם סובלים מפיגור גדילה עוברי חמור ויש חשש מובהק לסיכון ללידה שקטה או למוות מיד לאחר הלידה. על התכנית המפורטת של הניסוי והפרוטוקול שלו נמסר דיווח בסוף דצמבר 2017.

בניסוי הקליני הבינלאומי Strider - Sildenafil Therapy in dismal prognosis early onset fetal growth restriction השתתפו בנוסף לקבוצה ההולנדית גם נשים מניו זילנד, קנדה, אוסטרליה, אירלנד ובריטניה. בניסוי בהולנד השתתפו 183 נשים. מחציתן קיבלו תרופת דמה. בעת שטופלו הן לא ידעו איזו תרופה קיבלו כמקובל בניסויים קליניים.

פיגור גדילה עוברי מתרחש כאשר העובר ברחם האם לא מקבל מספיק חומרי הזנה או חמצן מהשליה. מצב כזה מתרחש משום שלאישה ההרה יתר לחץ דם, סוכרת לא מאוזנת ובלתי נשלטת או שהיא סובלת מרעלת הריון. במצבים כאלה התינוק ייוולד במידות גוף קטנות במיוחד וצפוי לסבול מבעיות רפואיות חמורות כמו היקף ראש קטן, זרימת דם חלשה למעי ומוות.

כאשר החל הניסוי קיווה צוות הרופאים והחוקרים הבינלאומי כי התרופה תאיץ גדילה נאותה של כלי דם בשליה והדבר יסייע בגדילת העובר. אלא שהחוקרים בהולנד מצאו כי ה-sildenafil נקשרת דווקא להתפתחות של מחלת כלי דם בריאות של העוברים וסיכון מוגבר למוות מיד לאחר הלידה. מצב זה במהותו הוא ביטוי לסוג של לחץ דם גבוה בריאות.

בניסוי זהה שנערך בבריטניה ותוצאותיו פורסמו בדצמבר האחרון ב-The Lancet לא נמצא הבדל במקרי מוות של היילודים ולא נתגלו תופעות לוואי שליליות הקשורות בתרופה. עם זאת, אותו ניסוי נכשל בהוכחת יתרונות שבשימוש בתכשיר הזה.

בהודעה שפרסם המרכז הרפואי-אוניברסיטאי באמסטרדם נמסר כי 183 הנשים השתתפו בניסוי ב-11 מקומות שונים ברחבי הולנד מאז 2015. 93 טופלו בתרופה ו-90 בדמה.

נולדו 19 תינוקות לנשים שטופלו בסילדנפיל ו-11 מהם מתו עקב מחלת הריאות. שישה נולדו עם אותה בעיה רפואית אבל שרדו. לשם השוואה: תשעה תינוקות שנולדו לנשים שטופלו בתרופת הדמה מתו מיד לאחר הלידה או לפני כן - באף לא אחד מהם אובחנה מחלת הריאות. שלושה תינוקות  עם מחלת ריאות שנולדו לנשים שטופלו בתרופת הדמה שרדו.

בהודעה רשמית שפרסם המרכז הרפואי נאמר כי לעתים השימוש בסילדנפיל נועד לטיפול בנשים שהעוברים שלהן אינם גדלים ברחם היטב, אבל בהמשך ההודעה נאמר כי "קרוב לוודאי שהפרקטיקה הזאת תופסק". בכך יישרו ההולנדים קוו עם מחברי דו"ח המחקר הבריטי שהמליצו ש"רופאים בכל רחבי העולם צריכים להפסיק לרשום סילדנפיל להתוויה הנ"ל".

משקל לידה נמוך במיוחד תורם ל-80%-60% ממקרי המוות של יילודים בעולם, כך על פי ה-WHO. השכיחות של מצב זה בעולם היא 15.5%,  כלומר כ-20 מיליון תינוקות מדי שנה. 96.5% מהמקרים של לידת תינוקות במשקל לידה נמוך במיוחד מתרחשים במדינות העניות המוגדרות כמתפתחות (עולם שלישי).

המרכז הרפואי ההולנדי הודיע כי ימשיך לעקוב אחרי התפתחותם של הילדים ואחרי בריאות האמהות שנטלו חלק בניסוי ויש כוונה בהמשך לבצע אנליזה של הנתונים שיצטברו.

פרופ' קתי גרום מהיחידה לבריאות האם והעובר באוניברסיטת אוקלנד באוסטרליה, המשמשת כראש צוות המחקר באוסטרליה ובניו זילנד, מסרה כי הבעיות בריאות ומקרי המוות "לא נראו אצלנו וגם לא בבריטניה, ואנחנו מבצעים עתה בדיקה מחדש לגבי כל היילודים שהשתתפו בניסוי כדי להיות בטוחים בממצאים".

גם פרופ' קן לים, ראש המחלקה למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת קולומביה הבריטית בקנדה, מסר באימייל כי הניסוי במדינה זאת הושעה. בקנדה הוא החל ב-2017 בשלושה מקומות ורק לאחר שהגיעה ההודעה מקבוצת המחקר ההולנדית לגבי מותם של התינוקות, הוחלט להפסיקו. "איננו יודעים על תופעות לוואי ותופעות שליליות מוגברות בניסוי בקנדה. התקשרנו כבר לאישה קנדית שעדיין מעורבת בניסוי והיא הונחתה להפסיק להשתמש בתרופה או בתרופת הדמה (הניסוי התבצע בשיטת הסמיות הכפולה). נתקשר עתה לשאר 20 הנשים הקנדיות שעודן בניסוי כדי להורות להן להפסיק נטילת התרופה".

פרופ' גרום מסרה עוד כי קבוצות המחקר השונות ימשיכו לנתח את הנתונים שהצטברו ביתר פירוט ככל האפשר, במסגרת הקונסורציום וגם "כדי לברר אם מדובר במקרים אגביים או לא".

היא ציינה כי התרופה ניתנת כטיפול ביתר לחץ דם ריאתי. "מבדיקה ראשונה נראה בלתי סביר שסילדנפיל גרמה לבעיה. עם זאת מתקבל על הדעת שהפסקת נטילת התרופה בעת הלידה או ממש סמוך לה השפיעה לרעה על מערכת כלי הדם הריאתית. כלומר, ייתכן שהפסקת נטילת התרופה בתהליך הלידה הובילה לסיבוך".

מומחה אחר, ד"ר מוהאן פאמי, המנהל הרפואי של היחידה לטיפול נמרץ ביילודים בבית החולים לילדים ונשים ביוסטון, טקסס, אמר ל-CNN כי "יש צורך בבדיקה מקיפה ובהצגת שאלות האם התרופה אחראית למקרי המוות ולבעיות הריאתיות שהתרחשו בניסוי ההולנדי. יהיה צורך לבחון את שאלת המינון שהנשים ההרות קיבלו, התזמון ואת ההבדלים בטיפול ובמעקב הרפואי שהן עברו בהולנד בהשוואה למדינות האחרות שהשתתפו בניסוי הבינלאומי. ייתכן שיש הבדלים בעניין הזה".

דוברת יצרנית התרופה, חברת פייזר, הודיעה באימייל שהופץ לתקשורת כי המחקר הזה הוא ניסויי ולחברה אין כל קשר אליו ולא היתה מעורבת בו. כאשר עיתונאים בארה"ב הציגו לה שאלות, היא הפנתה אותם לצוותי המחקר.

עוד הבהירה החברה הבוקר (ה') כי יש פרסומים לא נכונים לגבי מחקר קליני אמסטרדם UMC"פייזר מודעת לפרסומים שציינו באופן לא נכון את התרופה ויאגרה (סילדנפיל) כחלק ממחקר של שימוש לא מאושר שיזם חוקר עצמאי. פייזר מבקשת להבהיר כי לא היתה מעורבת בשום חלק בניסוי, לא מימנה ולא סיפקה את התרופה עבור המחקר.

"בנוסף, החוקרים הראשיים במרכז הרפואי של אוניברסיטת אמסטרדם אישרו שנעשה שימוש בגירסה גנרית, שאינה מיוצרת על ידי פייזר, וכן שלאף אחד ממשתתפי המחקר לא ניתנו ויאגרה, סילדנפיל של פייזר או כל מוצר אחר של החברה. ויאגרה מותווית לטיפול בסימפטומים של אין אונות אצל גברים מבוגרים (בני 18 ומעלה).  הבטיחות והיעילות של ויאגרה תועדו היטב במחקרים קליניים שכללו יותר מ-15,000 משתתפים. אנו משתתפים בצערן של משתתפי הניסוי ומשפחותיהם".

נושאים קשורים:  מחקר קליני,  סילדנפיל,  הפסקת מחקר,  פגיעה בעובר,  לחץ דם ריאתי,  פיגור גדילה עוברי,  sildenafil,  חדשות,  מחקר Strider,  מחקר בהולנד
תגובות