חדשות

משרד הבריאות: הפחתה בשיעור ההשתתפות העצמית של מבוטחי הקופות ברכישת תרופות גנריות מסוימות

המהלך יוביל להוזלת תרופות רבות עד כדי 33% ממחירן. דוח שהוכן במשרד הבריאות מצא שבידי הקופות עודף בסך 147 מיליון שקל (במצטבר) מהתקציב המיועד לרכש תרופות - שלא נוצל על-ידן. הקופות הגיבו בזעם על הממצאים

משרד הבריאות הודיע כי בדעתו  להפחית את שיעור ההשתתפות העצמית שבה חייבים מבוטחי קופות החולים בעת רכישת תרופות גנריות מ- 15% כיום לפחות מ- 10%. הפחתת ההשתתפות העצמית תגרע מתקציב הקופות כ-60 מיליון שקל בשנה – כך דיווחו "הארץ" ו"דה מרקר" ביום שישי.

הסיבה למהלך הזה: דוח שפרסם משרד הבריאות ביום חמישי האחרון (19 במאי) ממנו עלה כי בשנים 2006-1998 קיבלו הקופות תקציב עודף בסך כולל של 147 מיליון דולר לרכישת תרופות, לעומת ההוצאה בפועל שלהן על רכש זה. הדוח הוכן בידי אגף הפיקוח על הקופות במשרד הבריאות ומשרד רואי-חשבון שיף-הזנפרץ ושות'.

מהדוח עולה כי קופת חולים מאוחדת, ניצלה רק 74% מהתקציב שניתן לה לתרופות בשנת 2006 וסיימה בעודף של 39 מיליון שקל. כלומר, רבע מהסכום שהועבר לידיה לתרופות לא נוצל.

לאומית, ניצלה 97% מהתקציב לתרופות וסיימה את 2006 עם עודף של 4 מיליון שקל. שירותי בריאות כללית ניצלה 90% מהתקציב וסיימה את 2006 עם עודף של 81 מיליון שקל. מכבי שירותי בריאות ניצלה 93% מהתקציב לתרופות וסיימה את  2006 בעודף של 23 מיליון שקל.

משרד הבריאות הודיע כי בכוונתו לבצע בדיקות נוספות כאלו גם לשנים 2010-2007. בין התרופות הבולטות שההשתתפות העצמית שלהן תוזל יהיו: קרסטור (מ-30 שקל כיום ל-20.2 שקל) וליפיטור שתוזל מ-25 שקל ל-16.50.

מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור רוני גמזו: "הייתה אפשרות להשתמש בכסף הזה להרחבת סל התרופות, אך החלטנו לעל צעד רוחבי להקטנת העול על האזרחים".

ממשרד הבריאות נמסר כי התרופות הבולטות שהקופות קיבלו בגינן תקצוב גבוה בהרבה מזה שהוציאו בפועל היו: אבנדיה, (שבינתיים ירדה מהמדפים) – עבורה הוקצבו 75 מיליון שקל, אך הוצא בפועל רק 56.5 מיליון. הסיבה: ב-2004 נכנסה לשוק תרופה גנרית ורופאי הקופות העדיפו לרשום אותה למבוטחים.

ברשימה זאת גם הרצפטין ואווסטין. עבור הרצפטין קיבלו הקופות ב-2006 סכום של 110 מיליון שקל ובפועל הוציא עבורה 52 מיליון שקל בלבד. עבור אווסטין קיבלו  64 מיליון שקל אך הוציא 41 מיליון שקלים.

מהדוח גם עלה כי תחום רפואת הכאב היה המקופח ביותר: הקופות ניצלו רק 10% מתקציב לתרופות שנועדו לטפל בכאב שהועבר להן ב-2006. מאוחדת ומכבי כלל לא ניצלו סעיף תקציבי זה. סכום התקציב שנועד לתרופות לסוכרת, מחלות גסטרו-אנטרולוגיה, וכן הורמוני גדילה נוצל רק כדי 56%.

התרופות שעליהן הקופות הוציאו מעבר לתקציב היו: ניופוגן (לחולי סרטן בטיפולי כימותרפיה) שהקופות קיבלו עבורה מימון של 6 מיליון שקל אך מימנו בפועל בהיקף של 27.5 מיליון.

"דה מרקר" מסר כי קופות החולים הגיבו בזעם על הדוח. נטען כי הבדיקה בוצעה בצורה לא הוגנת, אפילו רשלנית, מבלי להתחשב בגורמים שונים שהיו מטים את הכף לזכותן.

בכיר בשירותי בריאות כללית הגדיר ב"דה מארקר" את הדוח "גבינה שוויצרית מחוררת". גם תגובת "מכבי" הייתה שהדוח מוטה .

הידיעה ב"הארץ"

הידיעה ב"דה מארקר"

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  קופת חולים מאוחדת,  קופת חולים לאומית,  תרופות גנריות
תגובות