חדשות

המחסור בתרופות נמשך: מערכת "נובולוג" עדיין אינה מתפקדת

המפיצה הבלעדית של תרופות הפארמה הרב לאומיות עדיין לא התגברה על התקלות בתוכנה החדשה והמחסור בתרופות, בהן מצילות חיים, נמשך כבר שבועות | ארגון הרוקחות: נדרשים שני מפיצים לפחות לכל תרופה

הנפקת תרופות (צילום: אילוסטרציה)

למרות מאמצים לחדש את הפעילות התקינה של מפיצת התרופות נובולוג והציפייה כי פעילותה תתייצב בשבועיים הקרובים, אין עדיין ודאות מתי יסתיים המחסור בתרופות שהחברה מפיצה ונמשך זה מספר שבועות. כך עלה בדיון שנערך אתמול (ב') בוועדת הבריאות של הכנסת. מקור המחסור בהחלפה שביצעה החברה במערכת הניהול שלה.

ארגון הרוקחות קרא למשרד הבריאות להוציא הוראה דחופה שתחייב שיווק תרופות באמצעות שני מפיצים לפחות לכל תרופה.

חברת נובולוג, המפיצה הבלעדית של כל סוגי התרופות של חברות הפארמה הרב לאומיות, הודיעה על מעבר לתוכנת ניהול חדשה ועל עצירת כלל ההזמנות למשך 12 יום. עם חלוף תקופה זו, לאחר שלכאורה האספקה אמורה היתה להתחדש, החברה לא סיפקה את ההזמנות ובבתי המרקחת חוששים שגם ביום ראשון הקרוב לא תחודש האספקה כנדרש בשל תקלות בתוכנה.

בבתי מרקחת פרטיים רבים נותרו חפיסות בודדות של תרופות ואף חוסר נקודתי במלאים של תרופות - מאינסולין ותרופות להפרעת קשב וריכוז ועד לחיסונים, תרופות למלריה, כימותרפיה, תרופות להורדת כולסטרול וליתר לחץ דם.

אביעד בוסי, מנכ"ל קבוצת נובולוג, סיפר כי החברה נערכה במשך תקופה ממושכת להחלפת מערכת המחשוב על מנת לשפר את השירות והאספקה. הוא אמר כי ניתנה אפשרות למשיכת אספקה מוגברת והצטיידות לפני ההחלפה וכי בתוך שבוע ימים, עם פתיחת המערכת החדשה, התאפשרה אספקה חדשה. אולם, לדבריו, עם הפעלתה של מערכת המחשוב החדשה התגלו מספר תקלות.

בוסי ציין כי מדובר במערכת מקיפה, הבודקת את רישיון בית המרקחת, הרשאת התרופה המדוברת, משיכת התרופה מהמחסן ואספקתה. לדבריו, בשבועיים הקרובים אספקת התרופות, גם לבתי החולים, תתייצב. "טיבו של האירוע הנוכחי הוא אי הוודאות, לא מדובר בבאג אחד", אמר.

מירי טריינין, ראש אגף הרוקחות במשרד הבריאות, אמרה כי המחסור בתרופות ניכר כיוון שמדובר בחברה גדולה ומשמעותית וכי מאז קבלת המידע על החלפת מערכת המחשוב ב"נובולוג", משרד הבריאות בודק את תפקוד החברה ומפעיל עליה לחץ. היא ציינה כי התקלה תנותח ויגובשו מסקנות כדי למנוע אירוע דומה בעתיד. עוד ציינה כי למרות החוסר בתרופות, נרשם שיפור בהתנהלות החברה.

בתגובה דחה ארגון הרוקחות בישראל את הטענות על שיפור באספקה סדירה של תרופות: "לצערנו, הדיווחים שנשמעו בוועדת הבריאות של הכנסת על אודות שיפור באספקה נוכח התקלה שקרתה בחברת נובולוג אינם עולים בקנה אחד עם הדיווחים המתקבלים מהשטח. בשטח אנו רואים מחסור בתרופות, בהן מצילות חיים. יש לטפל במה שדורש תיקון באופן מיידי ולהתכונן כבר כעת לעתיד לבוא.

"צעד ראשון בניסיון למנוע אירועים עתידיים", ציינו בארגון הרוקחות, "הוא מתן הוראה דחופה מאת משרד הבריאות על פי תקנות הרוקחים שתחייב את בעלי הרישום, יבואני התרופות, לשווק אותן באמצעות שני מפיצים לפחות לכל תרופה, וזאת על מנת שלא נמצא עצמנו בשידור חוזר של האירוע שאנו חווים בימים האחרונים. מהלכים כגון אלה נעשו בעבר, הן בעת חירום והן בשגרה, ואין סיבה שלא לבצעם שוב כעת".

בארגון הרוקחות הסבירו כי לפתיחת השוק של הפצת התרופות לתחרות לא תהיה השפעה על מחיריהן. "אנו סבורים כי לא צפויה להיות השפעה על מחירי התרופות לא רק בשל פתיחת השוק לתחרות נוספת, אלא גם משום שמחירי ההפצה בשקלול הכולל של עלות התרופות הם שוליים".

יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) אמר כי המשבר מדגיש עד כמה חיוני להבטיח מערך יציב ומתפקד, שייתן מענה מיידי לכל מטופל הזקוק לטיפול תרופתי חיוני. "כאשר מטופלים נאלצים לנסוע מרחקים גדולים כדי להשיג את התרופות שלהם, להמתין זמן רב לקבלתן, או במקרים מסוימים אף להישאר ללא מענה - מדובר בפגיעה משמעותית בבריאותם ובאיכות חייהם", אמר.

משריקי קרא למשרד הבריאות להסיק מסקנות ולחזק מנגנונים שיבטיחו מענה יעיל גם במקרים של שינויים תפעוליים. כפתרון לטווח המיידי ביקשה ועדת הבריאות לכנס בדחיפות שולחן עגול בין כלל השותפים בתחום אספקת התרופות (קופות חולים ובתי מרקחת פרטיים, חברות תרופות ובתי מסחר ועמותות) על מנת להיחלץ מהמחסור הנוכחי. כמו כן, ביקשה הוועדה לקבל דיווח שבועי על מצב הטיפול במחסור ועד לסיום המשבר.

בטווח הבינוני והארוך – הוועדה מבקשת שהצוות שיוקם יכין תכנית מגירה מפורטת לניהול מצבי חירום בתחום אספקת התרופות, הכוללת את כלל גופי הבריאות בישראל, כדי שהמצב הנוכחי לא יחזור על עצמו.

נושאים קשורים:  נובולוג,  הפצת תרופות,  בתי מרקחת,  מחסור בתרופות,  חדשות,  ארגון הרוקחות
תגובות