חדשות

משרד הבריאות: אין קשר מוכח בין אוטיזם ושימוש בפראצטאמול בהריון

בעקבות בהלה ברשתות החברתיות, נייר עמדה של משרד הבריאות מרגיע ומבהיר כי אין הצדקה לשינוי ההנחיות לטיפול בכאב או הורדת חום בהריון

נטילת תרופות בהריון (צילום: אילוסטרציה)

בנייר עמדה שעוסק בקשר בין שימוש באצטמינופן/ פראצטאמול בהריון ואוטיזם, מבהיר משרד הבריאות כי אין סיבה לשנות המלצות לשימוש באצטמינופן/ פראצטאמול לשיכוך כאב ולהורדת חום בהריון. נייר העמדה נכתב על ידי פרופ' אורנה דיאב-ציטרין, רופאה אחראית במרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי, בשיתוף עם צוות מומחים נרחב מתחומי רפואה שונים והוא פורסם על ידי המרכז הארצי לייעוץ טרטולוגי במשרד הבריאות בשבוע שעבר.

על פי המסמך, המרכיב הגנטי הוא המשמעותי ביותר באוטיזם, שהיא לקות נוירו-התפתחותית הנובעת ממספר גורמים. במשפחה בה אובחן ילד עם אוטיזם, הסיכון לאבחון בקרב אחים עולה פי עשרה ומגיע ל-10%-20%. בתאומים זהים, שיעור האבחון גבוה אף יותר. בנוסף לגורמים הגנטיים, קיימים גורמים סביבתיים המעלים את הסיכון לאוטיזם, כמו נטילת תרופות מסוימות בהריון, מצוקת עובר בלידה, לידה מוקדמת וגיל אב מתקדם. עם זאת, ברוב המקרים הסיבה המדויקת אינה ידועה.

הכותבים מציינים כי "בשנים האחרונות מתוארת עלייה בשכיחות של אוטיזם, בחלקה תוצאה של עלייה באבחון ובחלקה עלייה אמיתית. העלייה יכולה להיות מוסברת חלקית כתוצאה משינויים בקריטריונים האבחנתיים שהם היום רחבים יותר ומהכללה של מאובחנים בתפקוד גבוה. במקביל, קיימת גם עלייה בהפרעות נוירו-התפתחותיות אחרות כגון הפרעות קשב וריכוז".

בהתייחסות לקשר האפשרי בין שימוש באצטמינופן בהריון לאוטיזם, נכתב כי המחקרים שפורסמו אינם עקביים וסובלים ממגבלות מתודולוגיות משמעותיות וכי סקירה עדכנית של טרטולוגים מאירופה וארה"ב מצאה כי במחקרים שבהם נעשה תקנון לגורמים גנטיים וסביבתיים, הקשר נחלש משמעותית או נעלם.

הם כותבים על בהלה בקרב נשים הרות בגלל "הפצה לא מבוקרת של כותרות מעוררות חרדה ברשתות החברתיות, שמגבירה אי ודאות מיותרת, מעוררת פחד ואשמה בקרב נשים הרות אשר זקוקות לטיפול" וכי "תגובות אלו עלולות לגרום לנשים להשתמש בחלופות תרופתיות בטוחות פחות בהריון, כשיש לזכור כי חום גבוה, אחת הסיבות לנטילת אצטאמינופן בהריון, כרוכה בתוספת סיכון למומים מבניים בעובר".

המסקנה העולה מהמסמך היא שרמת העדויות הנוכחית אינה מצדיקה שינוי בהנחיות הקליניות לטיפול בכאב או הורדת חום בהריון והכותבים מפנים גם לסקירה מהימים האחרונים בכתב העת Obstetrics and Gynecology בנושא. הם מציינים כי ההנחיות הרגולטוריות של מינהל התרופות האמריקאי (ה-FDA) והאירופאי (ה-EMA), כמו גם ההמלצות של איגודים קליניים רלוונטיים, לא השתנו בנוגע לשימוש באצטמינופן בהריון.

עם זאת, המשרד ממליץ להשתמש בתרופה רק כשיש צורך רפואי, במינון היעיל הנמוך ביותר ולמשך הזמן הקצר ביותר הנדרש. כן מומלץ להתייעץ עם המרכזים הטרטולוגיים כדי להימנע מחרדה מיותרת.

נושאים קשורים:  פראצטאמול,  הריון,  אוטיזם,  משר הבריאות,  רשתות חברתיות,  חדשות
תגובות