רופא שמופיע בפרסומת ומצהיר "לא צריך לסבול יותר! נמצא הפתרון שיאפשר לך לחיות חיים מלאים!" הוא רופא בעל ערך רב עבור חברות התרופות. רופא לא יכול לשווק את עצמו אלא את הטיפול שהוא מציע, ולכן לרוב משפטים שנאמרו בעבר ברוח "הקץ לסבל, נמצא הפתרון" מכילים אי דיוקים בלשון המעטה.
באחת מקבוצות הווטסאפ שבה שתינו חברות התעורר דיון ער בעקבות צפיה בסרטון שעלה באחת מהרשתות החברתיות. סרטון זה מצטרף למקרים נוספים, בהם רופאים מומחים מתארים את יתרונות השימוש בפיתוח רפואי של חומרים פעילים. הרופאים מתארים את בטיחות השימוש בתרופה והיעילות שלה, והייחודיות בהתאמת מינון מדויק "לצורך הפגת הכאב".
התגובות לשאלה "האם ראוי שרופא יפרסם חברה העוסקת במכשור רפואי ופרמצבטיקה?" היו כולן חד משמעיות נגד השתתפות רופאים בסרטוני פרסום. היה מי שהתבטא ורשם: "נחזה כעל הגבול הלוקה חוקית, וגם דומני שאכן חורג אתית".
במאמר של רחל ניסנהולץ- גנות ושותפיה ("הרפואה", 2016) פורסם מחקר על פתרונות להסדרת הקשר בין רופאים לחברות הפארמה. תוצאות המחקר מעלות כי החקיקה בישראל אינה מקיימת באופן מספיק את תפקידה (1).
חברת Purdue היתה לאחת מחברות הפארמה הרווחיות ביותר בעולם, בזכות כניסתה לשוק של התרופה המסוכנת אוקסיקונטין. אל מערך השיווק שלה גויסו רופאים תוך שימוש באמצעי שכנוע שקריים ומתן הטבות חומריות
במאמר דעה של קארל אליוט משנת 2014 ב-Neurology clinical practice, הוא מציין כי כמעט כל חברת תרופות גדולה שילמה קנסות לאחר ששיווק התרופה שאותה ייצרה התברר כמבוסס על מחקרים בעלי אמינות שנויה במחלוקת (2).
הדי ההתמוטטות של חברת Purdue, שנמצאה אחראית למותם של מאות אלפי אנשים שהתמכרו ועשו שימוש לרעה בתרופה אוקסיקונטין עדיין מהדהדים בארץ ובעולם, ונראה שהלקח לא נלמד.
בסרט הדוקומנטרי "פשע המאה" משנת 2021 (יס דוקו) ובסדרה העלילתית (המבוססת על סיפור אמיתי) "אימפריית הכאב" (2023, נטפליקס), מתוארת עלייתה המטאורית של חברת Purdue לאחת מחברות הפארמה הרווחיות ביותר בעולם, בזכות כניסתה לשוק של התרופה אוקסיקונטין. בשתי ההפקות הללו מתואר כיצד גויסו רופאים למערך השיווק של תרופה מסוכנת זו, תוך שימוש באמצעי שכנוע שקריים ומתן הטבות חומריות.
סוף הסיפור של חברת Purdue ידוע: לשקר אין רגליים, החברה נמצאה אשמה בהונאה, וכעת ארה"ב אוספת את השברים, לאחר שמאות אלפי אנשים, ברובם צעירים, נפטרו כתוצאה מצריכת אוקסיקונטין.
גם אצלנו בארץ תועד קשר בעייתי בין חברות התרופות לבין הממסד הרפואי. ביטוי לכך ניתן בכתבה של רביב דרוקר בתכנית "המקור" בערוץ 10, אשר שודרה בינואר 2018 (הקשר הנסתר בין הרופאים וחברות התרופות) (3).
בקשה אישית משתינו: בואו לא נחזור על טעויות העבר. בואו נשמור על טוהר המקצוע ונשמר את אוכלוסיית הרופאים כקבוצה אובייקטיבית, שעוסקת ברפואה ולא בקידום מכירות.
הכותבת הן ד"ר יפעת סנדלר, מומחית להרדמה ולטיפול לשיכוך כאב, המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין
ד"ר הילי גלעדי, מומחית לרפואה פנימית ולטיפול לשיכוך כאב, המרכז הרפואי קפלן
מקורות:
- הרפואה 07/2016 "השפעת החקיקה בישראל על מערכת היחסים בין רופאים לחברות תרופות" רחל ניסנהולץ-גנות, אריאל ינקלביץ, נורית ניראל
- Elliott C. Relationships between physicians and Pharma: Why physicians should not accept money from the pharmaceutical industry. Neurol Clin Pract. 2014 Apr;4(2):164-167. doi: 10.1212/CPJ.0000000000000012. PMID: 29443239; PMCID: PMC5765617.
- המקור: הקשר הנסתר בין הרופאים וחברות התרופות - YouTube