דעות

רופאים כסוכני מכירות: קשר בעייתי בין חברות התרופות לממסד הרפואי

האם ראוי שרופא יפרסם חברה העוסקת במכשור רפואי ופרמצבטיקה? על גיוס רופאים למערכי השיווק של חברות תרופות ועל החובה לשמור על טוהר המקצוע

רופא משווק תרופה. אילוסטרציה

רופא שמופיע בפרסומת ומצהיר "לא צריך לסבול יותר! נמצא הפתרון שיאפשר לך לחיות חיים מלאים!" הוא רופא בעל ערך רב עבור חברות התרופות. רופא לא יכול לשווק את עצמו אלא את הטיפול שהוא מציע, ולכן לרוב משפטים שנאמרו בעבר ברוח "הקץ לסבל, נמצא הפתרון" מכילים אי דיוקים בלשון המעטה.

באחת מקבוצות הווטסאפ שבה שתינו חברות התעורר דיון ער בעקבות צפיה בסרטון שעלה באחת מהרשתות החברתיות. סרטון זה מצטרף למקרים נוספים, בהם רופאים מומחים מתארים את יתרונות השימוש בפיתוח רפואי של חומרים פעילים. הרופאים מתארים את בטיחות השימוש בתרופה והיעילות שלה, והייחודיות בהתאמת מינון מדויק "לצורך הפגת הכאב".

התגובות לשאלה "האם ראוי שרופא יפרסם חברה העוסקת במכשור רפואי ופרמצבטיקה?" היו כולן חד משמעיות נגד השתתפות רופאים בסרטוני פרסום. היה מי שהתבטא ורשם: "נחזה כעל הגבול הלוקה חוקית, וגם דומני שאכן חורג אתית".

במאמר של רחל ניסנהולץ- גנות ושותפיה ("הרפואה", 2016) פורסם מחקר על פתרונות להסדרת הקשר בין רופאים לחברות הפארמה. תוצאות המחקר מעלות כי החקיקה בישראל אינה מקיימת באופן מספיק את תפקידה (1).

חברת Purdue היתה לאחת מחברות הפארמה הרווחיות ביותר בעולם, בזכות כניסתה לשוק של התרופה המסוכנת אוקסיקונטין. אל מערך השיווק שלה גויסו רופאים תוך שימוש באמצעי שכנוע שקריים ומתן הטבות חומריות

במאמר דעה של קארל אליוט משנת 2014 ב-Neurology clinical practice, הוא מציין כי כמעט כל חברת תרופות גדולה שילמה קנסות לאחר ששיווק התרופה שאותה ייצרה התברר כמבוסס על מחקרים בעלי אמינות שנויה במחלוקת (2).

הדי ההתמוטטות של חברת Purdue, שנמצאה אחראית למותם של מאות אלפי אנשים שהתמכרו ועשו שימוש לרעה בתרופה אוקסיקונטין עדיין מהדהדים בארץ ובעולם, ונראה שהלקח לא נלמד.

בסרט הדוקומנטרי "פשע המאה" משנת 2021 (יס דוקו) ובסדרה העלילתית (המבוססת על סיפור אמיתי) "אימפריית הכאב" (2023, נטפליקס), מתוארת עלייתה המטאורית של חברת Purdue לאחת מחברות הפארמה הרווחיות ביותר בעולם, בזכות כניסתה לשוק של התרופה אוקסיקונטין. בשתי ההפקות הללו מתואר כיצד גויסו רופאים למערך השיווק של תרופה מסוכנת זו, תוך שימוש באמצעי שכנוע שקריים ומתן הטבות חומריות.

סוף הסיפור של חברת Purdue ידוע: לשקר אין רגליים, החברה נמצאה אשמה בהונאה, וכעת ארה"ב אוספת את השברים, לאחר שמאות אלפי אנשים, ברובם צעירים, נפטרו כתוצאה מצריכת אוקסיקונטין.

גם אצלנו בארץ תועד קשר בעייתי בין חברות התרופות לבין הממסד הרפואי. ביטוי לכך ניתן בכתבה של רביב דרוקר בתכנית "המקור" בערוץ 10, אשר שודרה בינואר 2018 (הקשר הנסתר בין הרופאים וחברות התרופות) (3).

בקשה אישית משתינו: בואו לא נחזור על טעויות העבר. בואו נשמור על טוהר המקצוע ונשמר את אוכלוסיית הרופאים כקבוצה אובייקטיבית, שעוסקת ברפואה ולא בקידום מכירות.

הכותבת הן ד"ר יפעת סנדלר, מומחית להרדמה ולטיפול לשיכוך כאב, המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין

ד"ר הילי גלעדי, מומחית לרפואה פנימית ולטיפול לשיכוך כאב, המרכז הרפואי קפלן

מקורות:

  1. הרפואה 07/2016 "השפעת החקיקה בישראל על מערכת היחסים בין רופאים לחברות תרופות" רחל ניסנהולץ-גנות, אריאל ינקלביץ, נורית ניראל
  2. Elliott C. Relationships between physicians and Pharma: Why physicians should not accept money from the pharmaceutical industry. Neurol Clin Pract. 2014 Apr;4(2):164-167. doi: 10.1212/CPJ.0000000000000012. PMID: 29443239; PMCID: PMC5765617.
  3. המקור: הקשר הנסתר בין הרופאים וחברות התרופות - YouTube
נושאים קשורים:  ד"ר הילי גלעדי,  ד"ר יפעת סנדלר,  דעות,  חברות תרופות,  שיווק תרופות,  חדשות,  שיווק ומכירות
תגובות

מאמר אמיץ , במיוחד שמדובר על תרופות עם תופעות לוואי מוכחות , תרופות חדשות שכבר נדחפות במקום תרופות ישנות ולא תמיד יש להם יתרון , אכן יש צורך בחקיקה להסדרת הנושא

אנונימי/ת
15.09.2023, 00:23

אין ארוחות חינם. אף חברת פארמה לא " תורמת" למוסדות רפואיים. זה סוג של קידום מכירות והכל יודעים את זה. אני רופא בקהילה ואלי סוכני תרופות לא מורשים להכנס מזה למעלה מ20 שנה. אני לא אשכח בחיים את כנס ההשקה של מוצרי חברת purdue, כנס יקר ומושקע בשנות ה90 עם מופע אורקולי והקמת " יחידות ליעוץ כאב" בקופות החולים. הסוף ידוע לכולם וההערכה היא שמספר המתים יגיע ל2-3 מיליון לפחות . אף חברת תרופות לא עושה צדקה עם האנושות, זה עסק שמוצץ טריליונים מהחברה המערבית הפריבילגית ( לאפריקאים, להודים וכו אין אפילו אפשרות לחלום על הסכומים הללו). ב90% מהמקרים ניתן להסתדר עם התרופות שהיו בשנות ה80.

אנונימי/ת
14.11.2023, 20:26

כנראה שאם אתה מטפל ב90% מהמקרים בתרופות משנות ה80 ולא ראית תועמלן תרופות 20 שנה …אתה תקוע עמוק בפעם …תתקדם ..בוקר טוב 2023

אנונימי/ת
17.11.2023, 07:28

תגובה קלאסית של תועמלן תרופות. בטח לא של רופא אמיתי שיודע שבהרבה תחומים תרופות וותיקות יעילות ולא צריך לרוץ לתרופות חדשות יקרות

אנונימי/ת
16.09.2023, 01:11

מאמר חשוב מאד. כמו הונאת האופיאטים, גם הונאת חיסוני הקורונה לא הייתה מתרחשת ללא רופאים ששיווקו את החיסונים בטענה השיקרית שהם עברו את כל מבדקי הבטיחות, שהם יעילים ובטוחים. פעולות מסוג זה מורידות את אמון הציבור הרופאים וחבל. זה פוגע מאד באמינות של תחום הרפואה.

16.09.2023, 09:07

תודה, אבל אני לא חושבת ששיווק אופיואידים ע"י רופאים שקיבלו עבור השיווק הטבות וקידום התחסנות למניעת קורונה ע"י רופאים שלא קיבלו תמורה על כך זה בר השוואה ולא לזה התכוונו. התמותה כתוצאה משימוש באופיואידים עלתה במאות מונים על התמותה והתחלואה כתוצאה משימוש בחיסונים למניעת קורונה. ספציפית לענין החיסונים למניעת קורונה נראה לי שנסכים שאיננו מסכימים.

16.09.2023, 13:22

הכותבות מצביעות על בעייה מוסרית-מהותית בקשר בין רופאים לפארמה. חבל שאינן מזכירות את עמדת ועדת האתיקה של הר"י שפורסמה לפני שנים רבות ומהווה מסמך מכונן להתנהלות אתית של הרופאים. https://www.ima.org.il/MainSiteNew/EditClinicalInstruction.aspx?ClinicalInstructionId=75
משולש הזהב: רופאים- תרופות- מטופלים אינו ניתן לערעור. עדיף שהרופאים "ישווקו" את התרופה באופן הוגן וניטרלי מאשר תעשיית הפארמה תעשה זאת, עם כל האמצעים העומדים לרשותה.

18.09.2023, 19:44

אכן ד"ר רשף מדובר במסמך חשוב, שרחל ניסנהולץ-גנות מתייחסת אליו ומציינת כי האכיפה מצד המדינה לא נעשית, וכפי שמצוין בתחתית המסמך אנו ממתינים לעמדה של הסתדרות הרופאים העולמית. דבר נוסף, המסמך עודכן לאחרונה בשנת 2004? מאז החשיפה ברשתות החברתיות עולה על כל דמיון (שהיה לנו ב2004). כל אחד וכל אחת יכול או יכולה להעלות כל תוכן העולה על רוחה ואנחנו התייחסנו לבעיה הזו במאמר הדיעה. הבעיה חוזרת על עצמה שוב כמו לפני 20 שנה שהביאה בסופו של דבר למגיפת האופיואידים, אנו שוב חוזרים על הטעות שהרופא או הרופאה מעלה סרטון קידום מכירות עבור מוצר רפואי , שלא ברור אם מייצג את מדיניות האיגוד אליו משתייכים כפי שהקוד האתי מחייב, ולעיתים תוך עיוות המסר והטעית הציבור.

18.09.2023, 23:04

אחד החסמים בפני "הזנייה" של רופאים הוא דרישה של עתונים רפואיים חשובים להסגרת המעורבות של כל אחד ממחברי המאמרים (COI, Disclosure). חבל שבישראל לא מקפידים על הדרישה הזו.

אנונימי/ת
14.11.2023, 20:24

רק שכחתן לציין כי פרדו עשו את העברות שלהן לפני 20 שנה ……תתקדמו קצת לשנת 2023

אנונימי/ת
17.11.2023, 07:34

והיום לא מתרוצצים תועמלנים (בעיקר תועמלניות) במרפאות ובתי חולים?
מי בכלל צריך את זה חוץ מחברות התרופות? רופא/ה שזקוק לתועמלנית כדי להתעדכן עדיף שיעזוב את המקצוע.
צריך על פי חוק להפריד לחלוטין את הרופאים מסוכני המכירות האלה. אין בהם שום טעם אמיתי.
ואולי הגיע הזמן שאתה תתקדם ל 2023 אם עדיין לא הבנת איך עובד שיווק

אנונימי/ת
15.11.2023, 09:23

יש לכל רופאה ורופא אחריות אישית כלפי המטופלים בלי קשר לחברות התרופות. מגוון גדול של כלים ואפשרויות טיפול הוא חיוני להצלחה טיפולית במקרים פחות שגרתיים וטוב שיש כזה. ברור לכולנו יש לאופיואידים מקום בשרשרת הטיפולית וכמו עם אנטיביוטיקה יש אחריות מקצועית של כולנו לוודא שהטיפול הנכון יותאם למטופל הנכון