נוכח מה שמסתמן כמחסור עולמי אך זמני באספקת תרכיבי החיסון כנגד קורונה, צוות מדענים של חברת מודרנה ומכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב, NIH, החל לנתח את נתוני המידע משלב 3 של הניסוי הקליני שערכה החברה בתרכיב שפיתחה, במטרה לבדוק אם ניתן להכפיל את כמות החיסונים על ידי צמצום במינון כל מנה כדי חצי. מחקר זה עשוי להימשך כחודשיים. כך דיווח אתמול (ג') "ניו יורק טיימס".
עוד בעניין דומה
במקביל הודיע ה-WHO כי על המטופלים לקבל את שתי מנות החיסון של חברת פייזר בהפרש של בין 21 יום ל-28 ימים בין מנה למנה, אך בנסיבות קיצוניות ניתן לדחות את מתן מנת החיסון השנייה בשבועות אחדים ואפילו להגיע למצב שבין מנה למנה יהיה פער של שישה שבועות ולא שלושה. לפי דיווח בסוכנות החדשות רויטרס, חברי הוועדה המייעצת של ארגון הבריאות העולמי הביעו הערכה זאת "על רקע החשש במדינות העולם מפני מחסור או איחור באספקת החיסון, שעלול לאלץ אותן לדחות את מתן מנת החיסון השנייה".
"לאחר דיונים בנושא הזה הגענו להמלצה הבאה: יש לתת את שתי מנות החיסון הזה בהפרש של 28-21 יום", אמר בתדריך לתקשורת אלחנדרו קרביוטו, יו"ר צוות היועצים לענייני חיסונים של ארגון הבריאות העולמי (SAGE). הוא הוסיף: "אנחנו מכירים בכך שיש היעדר מידע בנוגע לבטיחות וליעילות אחרי מנה אחת בלבד מעבר לשלושה-ארבעה השבועות שנחקרו בניסויים הקליניים. SAGE ממליצה למדינות המתמודדות עם נסיבות יוצאות דופן של אילוצים באספקת החיסון של 'פייזר' לשקול דחייה במתן המנה השנייה בכמה שבועות כדי למקסם את מספר האנשים שירוויחו מקבלת המנה הראשונה".
בהמשך הבהיר ה-WHO שאותה "דחייה יוצאת דופן" היא עד לשישה שבועות בין המנה הראשונה לשנייה. המידע הנוגע לבטיחות ויעילות החיסונים מהניסויים הקליניים לא נמשך מעבר לשלושה-ארבעה שבועות, אך לטענת המומחים יש מידע מסוים לפיו גם 42 יום, כלומר שישה שבועות, יכולים לתת את המענה המבוקש לנושא יעילות החיסון.
יועצת בצוות, ד"ר קייט אובריאן, הוסיפה: "אין הגבלה חיצונית על קבלת המנה השנייה של החיסון של 'פייזר'. אולם, בהתייחס לעיכובים בהפצת החיסונים בעולם - אף אחד לא ציפה שעניין זה יהיה קל. אנחנו מתחילים לראות היכן נמצאות מהמורות בדרך ואיפה אנחנו צריכים לעשות התאמות".